ULTRAZVUK ŠTITNJAČE , COLOR DOPPLER UZV VRATA

Ukoliko osjećate stezanje i nelagodu u vratu, osjećaj otežanog gutanja, škakljanja u grlu, osjećaj “knedle” u vratu,  natečenosti u vratu, promuklost koja već dulje traje ili ako imate suhi nadražajni kašalj,  osoba ste koja bi trebala otići liječniku na pregled štitnjače. U takvoj situaciji nakon detaljnog razgovora s Vama u mojoj ordinaciji, zatim općeg pregleda i palpacije vrata bit će Vam predložen ultrazvuk cijelog vrata.

U ovoj  ordinaciji možete obaviti detaljan pregled kolor dopler ultrazvuk vrata koji obuhvaća pregled štitnjače, žlijezda slinovnica, krvnih žila vrata (karotidne i vertebralne arterije, jugularne vene) i limfnih čvorova, jednim od najsuvremenijih kolor dopler uređaja Toshiba Aplio XG. Svaki pregled u mojoj ordinaciji započinje najprije razgovorom u kojem pacijent izloži svoje tegobe, sumnje, dileme koje će liječniku poslužiti kao putokaz u dijagnostičkom smislu. Liječnik se informira u razgovoru od kada tegobe traju, kako se manifestiraju, ima li pacijent kakvih ranijih bolesti, uzima li kakvu terapiju i ima li obiteljskih bolesti. Za ovaj pregled nisu potrebne nikakve pripreme.

Navedeni kolor dopler uređaj koji koristim u ordinaciji osim doplera posjeduje i program za  kvalitativnu elastografiju, kojim se bojanjem  detalja u ultrazvučnoj  slici (kod otkrivenih čvorova u organu), zbog različite brzine prodora ultrazvučnih valova kroz različita tkiva, lakše mogu razaznati i najsitnije promjene. Također se takvim programom elastografije može lakše razlučiti o kakvim se žarišnim promjenama najčešće u štitnjači radi (tumor, cista ili cista sa gušćim sadržajem).

Pregled  ne zahtijeva nikakve posebne pripreme, vrlo je jednostavan za pacijente. Obavlja se radi u ležećem položaju, malo uzdignute brade, kako bi se lakše prikazale sve strukture na vratu. Kod vidljivih uvećanih limfnih čvorova vrata ili čvorova u štitnjači ili žlijezdama slinovnicama, vrlo je važno iskustvo i znanje liječnika,  ali i što kvalitetniji  ultrazvučni uređaj, kojim liječnik sa sigurnošću može svom pacijentu reći jesu li uvećani limfni čvorovi reaktivni (reakcija limfnih čvorova na neku upalu na glavi i vratu),  koja je prolazna ili su to patološki uvećani limfni čvorovi zbog primarnih zloćudnih bolesti limfnih žlijezda (leukemija, limfomi) ili se radi o metastatskim i limfnim čvorovima. Slično se odnosi na čvorove u štitnjači i/ili žlijezdama slinovnicama. Već pregledom ovakvim kolor dopler uređajem,  reći ću Vam jesu li čvorovi bezazleni ili je potrebna daljnja dijagnostička obrada, punkcija ili biopsija.

Unatoč izvrsnom uređaju koji koristim u svakodnevnoj praksi, naglašavam da je ipak  najvažniji dio pregleda razgovor s pacijentom, utvrđivanjem  vrsta tegoba, duljinu trajanja, njihov intenzitet, eventualnu prisutnost drugih bolesti i liječenja, kojima je pacijent bio podvrgnut u životu. Zatim za mene  je  važan  način izlaganja tegoba, sve ono što  mogu vidjeti kao liječnica verbalno i neverbalno tijekom razgovora, kako bih Vam u skladu s pravilima liječničke struke dalje predložila ciljane dijagnostičke postupke ukoliko su potrebne ili vrlo često i bez njih mogu utvrditi uzrok tegoba i propisati Vam terapiju.

 

Primjer 1

U ordinaciju se javila  žena u dobi 35 godina, koja je osjećala slabost, ubrzani rad srca, preznojavanje osobito dlanova, bez obzira na vanjsku temperaturu, intenzivno opadanje kose, gubitak tj.težine  oko 10 kg u 2 mjeseca. Nakon razgovora i uvida u laboratorijske nalaze krvi koje je gospođa imala (krvna slika i biokemijski nalazi krvi), kolor dopler UZV pregledom uočena je značajno povećana štitnjača, izrazito grube strukture s brojnim čvorićima koji su  nalikovali tkivu štitnjače, uz obilatu prokrvljenost tkiva štitnjače. Nakon obavljenog pregleda i nalaza hormona štitnjače utvrđen je ubrzani rad štitnjače (hipertireoza), koja je bila uzrok tegoba. Terapijom koja je propisana, bolesnici se stanje značajno stabiliziralo već nakon mjesec dana. Sada bolesnica uzima malu dozu lijeka za regulaciju ubrzanog rada štitnjače i osjeća se dobro.  Za sada nije potrebna operacija štitnjače (klasična operacija, niti primjena radioaktivnog joda, kojim se  prekida trajno rad štitnjače)