Bolovi u trbuhu

Bolovi u trbuhu su jedan od najčešćih simptoma zbog kojih pacijenti dolaze u liječničku ordinaciju. Bolovi na koje se žale pacijenti mogu se razlikovati lokalizacijom na bolove u žličici, pod oba rebrena luka ili dominantnije pod jednim rebrenim lukom, mogu se pojasasto širiti prema leđima, zatim mogu biti smješteni oko pupka ili u donjem dijelu trbuha s ili bez širenjem u lumbalno područje, te nekad sa širenjem u prepone ili nekad mogu biti smješteni u čijelom trbuhu. Uz navedeno, prema mjestu boli nekad mogu, a i ne moraju biti pridruženi i neki drugi simptomi poput: vručice, nadutosti, žgaravice, mučnine, povračanja, zatim proljevastih ili krvavih stolica, nekad i crnih poput katrana, zatvora itd.

Bolovi u trbuhu

Postoji više podjela boli, međutim liječniku su bitni podatci kad je bol počela, kako je počela postupno ili naglo, koliko dugo traje, opis bolova da li je bol konstantna ili povremena, grčevita, tupa, oštra itd. Nekad su vrijedni podaci da li je bolesnik u međuvremenu prije nastupa bolova putovao u neke udaljene destinacije, da li su bolovi počeli nakon konzumiranja određene hrane i alkohola ili se nekad bolovi smanje nakon uzimanja hrane, zatim koje lijekove uzima ili homeopatske pripravke. Nekad se kod pacijenata saznaju i podatci kako u zadnje vrijeme ima užurbani tempo života, pod većim je stresom ili postoje neki obiteljski problemi, sve je to bitno za liječnika, jer nekad i pshihičke tegobe mogu biti uzrok nekih tjelesnih tegoba ili se mogu ispreplitati. Ako uzmemo u obzir da je područje trbuha izrazito kompleksna regija gdje se anatomski nalaze brojni organski sustavi put prema ispravnoj dijagnozi zna biti izazovan i nekad otežavajući, ćak i za liječnika,te je prije svega potrebno detaljno popričati s pacijentom, zatim pregledati ga i odlučiti kojim dijagnostičkim metodama krenuti.

Prema lokalizaciji (mjestu boli), bolovi u trbuhu mogu biti u:

  • Gastroenterološkoj regiji (želudac, žučnjak, žučni vodovi, gušterča, jetra, slezena, crijeva)
  • Urološkoj regiji (bubrezi, mokraćovodi, mokraćni mjehur, mokraćna cijev)
  • Genitalnoj regiji (maternica, jajnici, prostata, testisi)
  • Osteomuskularna regija

Bolove u trbuhu grubo možemo podijeliti na akutne, tj. one koji su nastali naglo, te na kronične, koji se povremeno ponavljaju i/ili traju dulje vrijeme. Akutni bolovi u pravilu su opasnija pojava, jer često upućuju na novonastalo zbivanje, koje može biti opasno i po život, ako se odmah ne pristupi medicinskoj obradi. Kronični bolovi, pak najčešće nisu opasni po život, iako mogu biti znak zloćudne bolesti. Upale organa često iz akutnog stanja s vremenom prelaze u kroničnu bolest, ako se liječenje zanemari ili ako ono nije moguće, odnosno ne daje rezultate. Određena bolna stanja često prate i određene dobne skupine i povezana su s drugim bolestima.

Bolove u trbuhu koji nastanu naglo i jakog su intenziteta, u pravilu je potrebno obraditi i liječiti njihov uzrok u što kraćem roku, budući da mogu biti povezani sa stanjima koja mogu ugroziti život. Akutni bolovi trbuha mogu upućivati na upalu nekog organa smještenog u trbušnoj šupljini, kao što su upala žučnog mjehura (kolecistitis), upala gušterače (pankreatitis), upala slijepog crijeva (apendicitis), upala trbušne maramice (peritonitis), upala želučane sluznice (gastritis) te infektivna mononukleoza i virusna upala jetre (hepatitis). Od ostalih akutnih zbivanja potrebno je imati na umu mogućnost krvarenja u trbušnoj šupljini (ruptura aneurizme abdominalne aorte), zastoj u radu crijeva tumorskom tvorbom (ileus), mezenterijalnu trombozu, rupturu šupljeg organa (prekid kontinuiteta stijenke želuca ili crijeva), ali i ginekološke bolesti - posebice vanmaterničnu trudnoću, torziju jajnika (rotacija ciste u jajniku), endometriozu te tzv. upalnu bolest zdjelice. Postoji i čitav niz drugih bolnih, ali u principu manje opasnih stanja - kao što su mokraćni i žučni kamenci, bolna ovulacija ili menstruacija (dismenoreja). Od čestih, više neugodnih, nego opasnih bolova treba pomisliti i na infekcije mokraćnog sustava, posebice kod žena i kod bolesnika s postavljenim trajnim mokraćnim kateterom.

S druge strane, kao bolovi u trbuhu mogu se manifestirati i neke tegobe koje nemaju izravne veze s abdominalnim organima. Primjer toga je bol koja potječe iz kralježnice iritacijom živca i širi se prema trbuhu, kao i razne upale ili ozljede mišića trbušne stijenke.

Dijagnozu često nije jednostavno postaviti, pa je potrebna specijalistička obrada raznih profila stručnjaka: gastroenterologa, abdominalnog kirurga, ginekologa ili urologa. Osim standardne obrade, koja obuhvaća analizu krvne slike i fizikalnog pregleda, u velikom broju slučajeva bit će potrebna upotreba raznih slikovnih metoda , kao što su ultrazvuk, CT ili specijalističke dijagnostike poput gastroskopije i kolonoskopije.

Kronični bolovi u trbuhu obično se razvijaju kao posljedica neliječenog uzroka akutnih bolova trbuha. Ako uzrok akutnih bolova u trbuhu nije saniran, kod velikog broja bolesnika bolovi će postati kronični. Čest uzrok kroničnih bolova su kile (hernije), infestacija crijeva parazitima, celijakija, divertikuloza crijeva, priraslice nakon operacije, cista na jajnicima, koja ne zahtijevaju kirurško liječenje te drugi ginekološki uzroci. Bolovi koji ne prolaze mogu biti i posljedica kronične upalne bolesti crijeva, kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, a povremenim ili kontinuiranim bolovima javljat će se i kronični gastritis, upala želučane sluznice često praćena žgaravicom. Bolovi u trbuhu mogu biti posljedica poremećene regulacije rada crijeva i oštećenja krvnih žila, što su tegobe koje se mogu javiti kao komplikacija šećerne bolesti. Osobe koje imaju problema s metabolizmom glukoze svakako trebaju u sklopu redovne kontrole povremeno obaviti i pretrage kojima se provjerava pravilna funkcija unutarnjih organa.

Naravno, uvijek je potrebno imati na umu da kronični bolovi u trbuhu mogu biti znak tumorske bolesti poput adenokarcinoma debelog crijeva ili želuca, raka gušterače, limfoma, ginekološke maligne bolesti i čitavog niza ostalih zloćudnih bolesti organa trbušne i zdjelične šupljine.

Kod pacijenata koji se javljaju u našu ordinaciju zbog zabrinjavajućih bolova, pogotovo ako su popraćeni s još nekim dodatnim simtomima, nakon razgovora i pregleda najčešće je potrebno napraviti ultrazvučni pregled trbušne šupljine uz laboratorijsku analizu krvi i urina. Ovisno o uzroku tegoba i laboratorijskim nalazima krvi, nekad je potrebno prema procjeni liječnika proširiti obradu i s endoskopskim pregledom (gastroskopijom i kolonoskopijom), kada će liječnik gastroenterolog, moći zaključiti o čemu se radi i što bi trebalo poduzeti u terapijskom smislu. Ponekad je to samo dijetalni režim prehrane i/ili liječenje lijekovima, a nekad bolničko liječenje s ili bez operativnog zahvata ovisno o dijagnozi.

KADA SE JAVITI LIJEČNIKU?

Ako su bolovi koje osjećate nepoznati ili ako iz bilo kojeg razloga jednostavno niste sigurni u svoju procjenu, uvijek možete zatražiti liječnički savjet ili pregled, jer ne zahtjevaju sva stanja liječničku intervenciju.

S druge strane postoje stanja koja mogu biti vrlo opasna, te je potrebna brza medicinska intervencija. Odlazak liječniku bez odgode potreban je u slijedećim slučajevima: bolovi koji su nastali naglo ili su jakog intenziteta, odnosno ako su drugačijeg intenziteta nego inače, ako primijetite krv u stolici, a nemate od ranije poznate hemeroide, ako Vam je stolica crna kao katran (znak krvarenja u gornjem dijelu probvnog sustava), ako vam je trbušna stijenka naglo postala tvrda uz jake bolove, ako osjetite da se trbuh naočigled povećava, ako ste se preznojili i osjećate opću slabost, ako nemate apetita, povraćate ili gubite na tjelesnoj težini..

Bolovi u trbuhu česta su pojava pa je poznavanje njihovog uzroka važno, kako bi se donijela pravilna odluka o liječenju.

NE UZIMATI SUSJEDOVU TERAPIJU PRIJE NEGO LI VAS PREGLEDA LIJEČNIK!

Na kraju, želim upozoriti da se ne liječite sami, jer je tada i liječnicima ponekad teško razlučiti o čemu se radi, kada se nakon samoliječenja obratite liječnicima za pomoć.

Naši bolesnici su skloni svoje tegobe povezivati sa susjedovim kojem je npr. na pregledu utvrđeno da se radi o gastritisu. Naš (nepregledani) bolesnik nabavi i počne uzimati lijekove kao i njegov susjed, a tada počinju nevolje. Lijek ništa ne pomaže ili pomogne malo u početku terapije, a našem bolesniku je sve gore. Tek tada se javlja liječniku. Takvi bolesnici nerijetko završe na bolničkom liječenju. Iako simptomi mogu biti vrlo slični, dijagnoza se ponekad postavlja na temelju naoko neprimjetnih razlika u simptomima i primjenom nove dijagnostičke mogućnosti. Također želim upozoriti Vas koji često u potrazi za dijagnozom bolesti, temeljem vlastitih simptoma tragate za dijagnozom, a zatim i liječenjem putem interneta, da to nije pravi put za rješavanje vlastitih tegoba. Laici koji tragaju na ovakav način za dijagnozom svoga stanja, ne mogu sami otkriti uzrok tegoba, a osobito se ne mogu sami liječiti.

Zato, ne uzimajte sami lijekove, jer možete prikriti stvarne simptome, koji mogu dovesti do kobnih posljedica. Ukoliko za navedene tegobe uzimate lijekove koji se reklamiraju u javnim medijima, obavezno se prije uporabe savjetujte s Vašim liječnikom. U tom slučaju nećete pogriješiti, a nama liječnicima ćete olakšati i ubrzati postavljanje dijagnoze i liječenje.

akutna bol u trbuhuapendicitisbol u donjem dijelu trbuhabolovi u žličicigastritisgrčevi u trbuhuhepatitisinfektivna mononukleozakolecistitiskronični bolovi u trbuhukrv u stolicimučninanadutostpankreatitisperitonitispovraćanjestolica crna kao katranupala gušteračeupala slijepog crijevaupala trbušne maramice
  Aktualne teme iz medicine - Sve