Ultrazvučna dijagnostika abdomena

Ultrazvučna dijagnostika abdomena

Kolor dopler ultrazvučna dijagnostika u našoj ordinaciji radi se na ultrazvučnom uređaju najviše klase kolor dopler uređaja - Toshiba Aplio XG.

Ultrazvučna dijagnostika je sigurna, točna, pouzdana, bezbolna i neškodljiva pretraga koja omogućuje pregled veličine, strukture i promjene tkiva kod unutrašnjih organa. Kolor dopler uređaji su najnapredniji ultrazvučni uređaji koji omogućavaju mjerenje brzine i otpora protoka krvi kroz krvne žile u svim organima i perifernim krvnim žilama, također mogu detektirati protoke i prokrvljenost u tumorskim tkivima. Na taj način opisujemo krvne žile, otkrivamo da li su krvne žile sužene, da li postoje plakovi na stjenkama krvnih žila (aterosklerotske promjene), je li protok krvi ubrzan ili usporen te otkrivamo da li postoje zastoji u cirkulaciji (kod doplera vena na primjer). Poželjno je da pacijent prije ultrazvučnog pregleda trbušne šupljine bude prije pretrage natašte (8h ne jede prethodno) i da mokraćni mjehur ne bude prazan jer se u protivnom neće moći prikazati. Duljina snimanja ovisi o organu ili grupi organa koja se pregledava kao i o nalazu odnosno odstupanjima od normalnog nalaza (veličina, gustoća, anatomskoj lokalizaciji, dostupnosti). a prosječno traje oko 20-30 minuta. Nalaz uz objašnjenje nalaza, uputa za daljnju dijagnostičku obradi ili liječenje dobit ćete po završetku ultrazvučne pretrage. Pretraga je u potpunosti neškodljiva za pacijenta te se kao takva može višestruko ponavljati po potrebi.

Kolor dopler ultrazvuk abdomena na kvalitetnom kolor dopler uređaju novije generacije i najviše klase, omogućit će liječniku brzo i točno postavljanje dijagnoze bolesti ili stanja njegovog bolesnika, a bolesniku će pomoći da se njegove tegobe ublaže ili nestanu.

Novija generacija kolor dopler uređaja, najviše klase, kakav je uređaj Toshiba Aplio XG koji se koristi u ordinaciji, omogućava izvanredan prikaz svih unutarnjih organa trbušne šupljine.

Ovakvim kolor dopler uređajem moguće je uz standardne organe trbušne šupljine (jetra, žučnjak, žučni vodovi, gušterača, slezena, bubrezi, mokraćni mjehur, prostata, testisi, krvne žile, zatim tumorske ili cistčne promjene u abdomenu), vidjeti i eventualne promjene na želucu i crijevima (tankom i debelom crijevu).

Kod bolova u abdomenu, čak i ako liječnik sumnja na bolesti želuca ili crijeva, nekad nije potrebno najprije napraviti gastroskopiju ili kolonoskopiju, bez prethodno obavljenog kolor dopler ultrazvuka abdomena.

Danas se u svijetu kod bolova u abdomenu (trbušnoj šupljini), najprije u dijagnostičkom slijedu pretraga učini kolor dopler ultrazvuk abdomena, kojim će liječnik moći brzo i efikasno zaključiti što je uzrok bolova ili tegoba koje pacijent ima. Akutni bolovi u trbušnoj šupljini za liječnike su jedan su od najtežih dijagnostičkih dilema koje liječnik treba razlučiti. U akutnim stanjima liječnička odluka treba biti točna i brza, kako bi se u terapijskom smislu što prije moglo djelovati. Akutni bolovi u abdomenu mogu biti uzrokovani upalama žučnjaka, žučnim kamencima, upalom gušterače, krvarenjem iz čira u želucu ili dvanaesniku, hepatitisom, akutnom upalom bubrega, mokraćnog mjehura, prostate, maternice, jajnika, zatim upalom “slijepog crijeva”-crvuljka, divertikulitisom-upalom divertikula, vanmaterničnom trudnoćom, endometriozom ili trombozom mezenterične arterije (arterije crijeva).

Upala slijepog crijeva ne može se točno dijagnosticirati bez kolor dopler ultrazvuka slijepog crijeva. Bolesnici s akutnom upalom crvuljka mogu imati uredne ili blago povišene leukocite (bijele krvne stanice) u krvi, zatim uredan C reaktivni protein (CRP), urednu tjelesnu temperaturu pod pazuhom i u anusu. Palpacijom abdomena donosi se subjektivna procjena liječnika o upali slijepog crijeva i ona nije dovoljna uz pretrage krvi za pouzdanu dijagnostiku upale slijepog crijeva. Kolor dopler ultrazvuk abdomena i CT jedini su objektivni dijagnostički postupci koji mogu liječniku dati jasan uvid je li prisutna upala crvuljka ili ne. CT u odnosu na kolor dopler ultrazvuk abdomena je rendgensko zračenje, manje je dostupan i skuplji je pregled od ultrazvuka abdomena, a njihova specifičnost i osjetljivost kao metode je gotovo identična. U ordinaciji se kod akutnih bolova u trbušnoj šupljini uz kolor dopler ultrazvuk abdomena mogu napraviti kompletne pretrage krvi i urina, koji su gotovi za nekoliko minuta i tako će liječnik imati cjelovit uvid u zdravstveno stanje pacijenta i lakše će otkriti uzrok tegoba. To je izuzetno važno zato što liječnik treba nakon pregleda donijeti točnu i brzu odluku što je uzrok tegoba, zatim o kakvoj se bolesti radi i može li pacijenta liječiti ambulantno ili ga mora uputiti u bolnicu.

Danas se u mnogim znanstvenim radovima sve češće spominje kolor dopler ultrazvuk abdomena kao prva dijagnostička metoda za razlučivanje što je uzrok akutnih ili kroničnih bolova ili drugih tegoba u abdomenu.
Najčešći simptomi u abdomenu su: bolovi u abdomenu, napuhnutost, žgaravica, osjećaj"težine” u abdomenu nakon obroka, pečenje u “žličici”, podrigivanje, bolovi pod desnim ili lijevim rebrenim lukom. bolovi u donjem dijelu trbuha, kruljenje u abdomenu, pojačani plinovi u crijevima, neredovita ili promijenjena pražnjenja crijeva, proljevi, kašaste stolice, opstipacije ili neredovite stolice, lažni nagoni na stolicu, krv u stolici. To ne znači da ultrazvuk abdomena može zamijeniti gastroskopiju ili kolonoskopiju, ali može svakako doprinijeti boljem i cjelovitijem uvidu u uzroke tegobe i ponekad nakon ultrazvuka abdomena neće biti potrebno dodatno raditi gastroskopiju ili kolonoskopiju.

Ultrazvuk trbuha

akutna upala crvuljkabolovi pod rebrenim lukombolovi u abdomenucolor doppler abdomenacolor doppler cijenacolor doppler trbušne šupljinecolor doppler zagrebkolor dopler pregledkolor dopler ultrazvukkolor dopler ultrazvuk abdomenanapuhnutostosjećaj težine nakon obrokapečenje u žličicipodrigivanjesuvremena ultrazvučna pretragaultrazvuk abdomenaultrazvuk abdomena cijenaultrazvuk i color doppleržgaravica

Kontaktirajte nas!

*
*
*
* Sva su obavezna
  Medicinske usluge - Sve