Gastroskopija

Gastroskopija

Što trebate znati o gastroskopiji?

Što je gastroskopija odnosno mi liječnici ju zovemo - ezofagogastroduoenoskopija i kada se Vaš liječnik odlučuje za tu pretragu?
Ezofagogastroduodenoskopija je dijagnostički postupak koji se primjenjuje za pregled sluznice jednjaka, želuca i dvanaesnika upotrebom gastroskopa, posebnog savitljivog instrumenta. Ova pretraga omogućuje Vašem liječniku vidjeti sluznice navedenih organa, učiniti njihovo snimanje, te uzimanje uzoraka tkiva za mikroskopski pregled. Pomoću ove pretrage moguće je zaustavljanje krvarenja, odstranjenje polipa ili širenje suženih dijelova jednjaka. Naravno, ukoliko je to potrebno učiniti.

Što je potrebno za kvalitetnu pripremu pristupanja pretrazi?
Pacijent treba biti natašte, dakle ne smije ništa jesti za doručak, a preporuča se i lagana večera dan prije. Time se omogućuje da sluznica bude čista za vrijeme pretrage, što je bitno za adekvatnu pretragu, a smanjuje se i opasnost od eventualnog povraćanja.

Kako se pretraga izvodi?
Pretraga se izvodi na način da se savitljiva mekana optička cijev (gastroskop) uvede kroz usta i jednjak do želuca i dvanaesnika. Obično traje nekoliko minuta. Pacijenti ju uglavnom izdrže bez problema, a osjetljiviji mogu prije zahvata primiti umirujuća sredstva. Pritom je bitno napomenuti kako pacijent tijekom pretrage uredno diše na nos ili usta te se ne kompromitira dišna funkcija što nekad pacijente neopravdano brine da bi se mogli ugušiti.

Koje su moguće posljedice pretrage?
Postupak najčešće ne izaziva nikakve posljedice na Vaše zdravlje. Međutim, ipak postoji mali rizik od komplikacija kao što su alergijska reakcija na lokalni anestetik, krvarenje, osobito nakon odstranjenja polipa. U iznimno rijetkim slučajevima može doći do perforacije jednjaka, želuca ili dvanaesnika te infekcija vrata, prsišta ili trbušne šupljine kao posljedica perforacije. Može se razviti upala pluća zbog udisanja povraćenog sadržaja te, kao krajnje rijetke komplikacije, srčani infarkt i zastoj, poremećaji srčanog ritma, pad tlaka.

Poseban oprez je potreban u trudnoći i dojenju, kod alergija na neke lijekove, teškoj srčanoj, plućnoj i bubrežnoj bolesti, šećernoj bolesti, AIDS-u, bolesti srčanih zalistaka, umjetnih zalistaka i premosnice, kod poremećaja zgrušavanja krvi, kada uzimate lijekove kao npr. Marivarin, Pelentan, Aspirin, Andol, Pigrel, Xarelto i slični lijekovi protiv zgrušavanja krvi ili lijekove za reumatske tegobe (liječnik će vas na vrijeme upozoriti da privremeno prekinete uzimanje navedenih lijekova).

Rizik navedenih posljedica izuzetno je malen u odnosu na vrijednost podataka kojima će Vaš liječnik raspolagati nakon izvršene pretrage u liječenju Vaše bolesti.

ezofagogastroduoenoskopijagastroskopija nalazimikroskopski pregledodstranjenje polipapregled nataštepregled sluznice dvanaesnikapregled sluznice jednjakapregled sluznice želucapriprema za gastroskopijuširenje suženih dijelova jednjakauzimanje uzoraka tkivazaustavljanje krvarenja

Kontaktirajte nas!

*
*
*
* Sva su obavezna
  Medicinske usluge - Sve